Op reis door Europa

Introduction

Welkom.

De directeur heeft de loterij gewonnen en is vreemd genoeg in een goede bui. Na beraad met de leerkrachten heeft hij besloten om jullie een weekje erop uit te sturen om Europa te ontdekken en een beetje cultuur op te snuiven; op één voorwaarde: jullie moeten jullie cultuurkennis van het land van bestemming kunnen bewijzen! Een zelfgemaakte reisbrochure zal meer dan voldoende zijn, dus nu is het aan jullie!

Aan het einde van deze les zullen jullie in groepjes van vier de brochure presenteren. Natuurlijk helpen we jullie eerst op weg!

Voor meer informatie over de taak gaan jullie naaar de volgende pagina door op "Task" te clicken.

Task

Allereerst kiezen jullie per groepje een Europees land en niet zomaar een Europees land: een land van de Europese Unie! Als dat gebeurd is, krijgt elk lid van jullie groepje een taak toegewezen. Deze taakverdeling zal het makkelijker maken om tot een uitstekend eindproduct te komen: de reisbrochure. Deze reisbrochure zal informatie over jullie land bevatten, waaronder ook een reisweg die een hele week, één activiteit per dag, omvat.

Click op "Process" om weer een tipje van de sluier te lichten.

Process

[Leerkracht: teacher's page bevat essentiële informatie over een keuzeaanpak van deze Webquest]

STAP I

Jullie selecteren per groep een land waarrond jullie werken. Let wel op dat het om een land uit de Europese Unie gaat (België is geen optie).

Om jullie vooruit te helpen bezoeken jullie de volgende link:

Landen van de Europese Unie

Kiezen maar!

Stap II

Nu jullie reisbestemming is gekozen, is het tijd om op onderzoek te gaan! Allereerst moeten jullie 'delegeren'. Elk lid van jullie team van vier krijgt zijn eigen specifieke rol:

a) De geograaf

De geograaf zoekt op waar het land ligt, wat de hoofdstad is, en hoeveel mensen er in het land wonen. Bovendien bekijkt hij hoe lang dit land al lid is van de Europese Unie en willen we natuurlijk weten welke vlag ze gebruiken.

Een nuttige link:

Informatie

b) De geschiedkundige

Onderzoekt de geschiedenis van het land en schrijft een kort stukje over deze geschiedenis. Hij gaat bovendien op zoek naar de historisch meest belangrijke plaatsen van het land.

Click op een land om meer te weten te komen

c) De cultuurspecialist

De cultuurspecialist heeft de taak om op te zoeken welke talen er vooral gesproken worden (en onderzoekt hoe men zichzelf kort voorstelt in deze ta(a)l(en)) in het land. Verder onderzoekt hij de belangrijkste traditionele gerechten. Deze rol krijgt meer vrijheid tijdens het onderzoek, maar kan daardoor iets moeilijker te behandelen zijn.

Cultuur en talen EU

Werkwijze: www.google.be en 'cultuur (land)' of 'traditionele gerechten (land)'

d) De analist van de tradities

Deze analist zoekt op wanneer en waarom de belangrijkste feestdagen gevierd worden. Bovendien gaat hij op zoek naar eventuele traditionele kledingstukken die nu nog gedragen worden.

Feestdagen in Europa

Klederdracht in de wereld

Stap III

De reisweg

In jullie groepjes stippelen jullie nu een reisweg uit. Deze reisweg hoeft niet gedetailleerd te zijn, maar moet wel een week in beslag nemen. Jullie kiezen per dag een activiteit uit en zorgen ervoor dat je een logische weg volgt op de kaart. Met een logische weg bedoelen we dat de punten aaneensluitend te bezoeken zijn verspreid over heel de week.

Stap IV

De reisbrochure

Nu komt het leukste gedeelte: de reisbrochure samenstellen. Met deze reisbrochure kunnen jullie het schoolteam overtuigen om jullie verblijf en vliegticket te betalen. Jullie mogen zelf kiezen hoe jullie de brochure samenstellen, maar het resultaat van alle onderzoekers en de uitgetekende reisweg moeten aanwezig zijn.

Véél succes!

Evaluation

We zullen jullie volgens deze criteria beoordelen:

Onderdelen

Uitstekend (15-20)

Goed (12-15)

Matig/Onvoldoende (0-12)

De reisbrochure

 

20 punten

Jullie werkje bevatte de voorgeschreven elementen die in de juiste volgorde aan bod kwamen. Elk hoofdstuk werd ruim voldoende toegelicht. Plaatjes en tekeningen werden zowel qua vorm als inhoud effectief gebruikt.

Jullie werkstuk bevat alle elementen en vormt een afgewerkt geheel. 

Jullie werkstuk bevatte niet de voorgeschreven elementen. De samenhang was zoek en de informatie klopte niet. Er worden nauwelijks of geen plaatjes en tekeningen gebruikt. 

De samenwerking

 

20 punten

De leerlingen hebben hun brochure tijdig ingediend en de taken werden duidelijk verdeeld.

De afspraken waren onduidelijk en de taken niet gelijk verdeeld.

Het eindresultaat werd wel tijdig ingediend.

Onduidelijk was wie wat zou gaan doen.

Er werden geen afspraken gemaakt wanneer iets klaar moest zijn.

Er was nauwelijks overleg of jullie konden niet tot een overeenkomst komen.

De lay-out van de brochure

 

20 Punten

Beeld en schrift vormen een mooi natuurlijk geheel en vullen elkaar perfect aan.

Het geheel is niet bepaald sprankelend. Er zijn te veel of te weinig afbeeldingen in verhouding met te veel of te weinig tekst.

Er staan te weinig of te veel afbeeldingen in. Het geheel is niet meer aantrekkelijk.

Originaliteit van de visuele verwerking

 

10 Punten

Het concept is heel goed verwerkt. De lay-out is zeer origineel en het zit goed in elkaar.

De lay-out is mooi maar standaard. Het vormt wel een mooi geheel.

 De lay-out is toont geen blijk van creativiteit.

 

 Eindscore

 Conclusie

 50 - 70

Jullie werkstuk toont inzicht, kennis en de presentatie geeft blijk van enthousiasme en creativiteit.
Zeer goed gewerkt!

 35 - 50

Het eindresultaat is voldoende op het vlak van samenwerking, inzet en creativiteit. Het geheel mist wel een sprankelende afwerking.
Goed bezig, doe volgende keer meer je best om er een mooi geheel van te maken!

 0 - 35

Jullie zijn een beetje de mist in gegaan op meerdere essentiële vlakken. Zie dit punt als feedback om het volgende werkje beter uit te voeren.
Veel succes!

 

Conclusion

Natuurlijk hadden we jullie graag op onze kosten naar het buitenland gestuurd, maar de volgende opdracht is natuurlijk ook heel 'exotisch'. Willen jullie even stilstaan bij deze Webquest en de volgende vragen beantwoorden?

- Wat vond je moeilijk aan deze opdracht?

- Heb je suggesties om deze opdracht te verbeteren?

- Wat hebben jullie bijgeleerd tijdens de opdracht?

- Is de samenwerking goed verlopen? Verklaar!

Credits

Met dank aan:

Corinne Knops

Lobke Vreysen

Désirée Stroeykens

Laurent Malek

Widad Boujtoh

Gitte Van Gool

Teacher Page

[Belangrijke noot in functie van deze lessenreeks: 

De lessenreeks werd ontworpen om een logisch-aansluitend verhaal te bieden over Thijs die de wereld van reizen ontdekt. Deze les zal vooral rond cultuur en tradities draaien en het geografische en geschiedkundige deel kan maar zal nu niet bijkomstig gebruikt worden om een overbodige overlapping te voorkomen met de rest van de lessenreeks. De groepjes worden dan als volgt ingedeeld: 2 personen worden de cultuurspecialisten en 2 personen worden de analisten van de tradities van het land. Het eindresultaat zal zich dan intens op deze twee vakgebieden concentreren.

Het eindproduct zal dan ook lichtjes worden aangepast: de logische reisweg wordt vervangen door een meer diepgaande cultuuranalyse. Stap III wordt weggelaten uit stap IV.]

Deze Webquest werd ontworpen om de leerlingen op zoek te gaan naar enkele kenmerken van landen binnen de Europese Unie; dat ze te weten komen welke landen deel uitmaken van deze unie is natuurlijk een bonus. Verder leren de leerlingen met elkaar in dialoog treden over welke rol ze zullen spelen binnen het team. Ze moeten met elkaar tot een compromis komen en samenwerken om een mooi resultaat te bekomen. De wereldvisie en het arsenaal om met andere mensen om te gaan wordt hierdoor handig uitgebreid.

Aandachtspunten voor de leerkracht:

Het is belangrijk dat de leerkracht tijdens de les een een begeleidende rol speelt die de leerlingen toch een grote maat van zelfstandigheid toelaat. De leerkracht overloopt de opdrachten en geeft lexicale steun waar nodig. Hij komt voorbereid naar de les en weet op voorhand welke woordenschat extra aandacht zal opeisen. 

De nadruk ligt dat ze in team tot een eindresultaat komen zonder dat de leerkracht te veel regels en beperkingen oplegt. De inmenging van de leerkracht toont zich expliciet bij de evaluatie en tijdens een gesprek met de verschillende groepjes voor feedback en reflexie over de samenwerking.

Een interessante opdracht die beroep doet op de soms verdoken creativiteit van de leerlingen.

Webquest link: https://www.createwebquest.com/reonidasu/op-reis-door-europa