khenneth's webquest- Philipphine Eagle

Introduction

Philippine eagle

The Philippine eagle is one of the largest and most endangered eagles in the world. The raptor is currently documented on just four Philippine islands—Mindanao, Luzon, Leyte, and Samar. Scientists estimate that perhaps only a few hundred pairs remain in the wild.

With a wingspan of nearly seven feet and a weight of up to 14 pounds, the species, Pithecophaga jefferyi, casts an impressive shadow as it soars through its rain forest home. Its long tail helps it skillfully maneuver while hunting for its elusive prey, like flying lemurs or palm civets.

But securing prey has become increasingly difficult for one of the world’s largest raptors: Continued deforestation due to logging and development in the Philippines has pushed the eagle to the brink of extinction. Today those that remain struggle to find enough food and habitat to survive. Though some of these resourceful birds have adjusted to the reduced surroundings, development continues to threaten their existence.

Conservationists are dedicated to providing the national bird a secure home. The Philippine Eagle Foundation on Mindanao hopes to save the species from extinction through its conservation and education efforts. Officially established in 1987, the center’s captive-breeding program has raised 21 birds over the past two decades.

The Philippine eagle (Pithecophaga jefferyi), also known as the monkey-eating eagle or great Philippine eagle, is an eagle of the family Accipitridae endemic to forests in the Philippines. It has brown and white-coloured plumage, and a shaggy crest, and generally measures 86 to 102 cm (2.82 to 3.35 ft) in length and weighs 4.7 to 8.0 kilograms (10.4 to 17.6 lb). It is considered the largest of the extant eagles in the world in terms of length and wing surface, with the Steller's sea eagle and the harpy eagle being larger in terms of weight and bulk.[2][3] Among the rarest and most powerful birds in the world, it has been declared the Philippine national bird.[4] It iscritically endangered, mainly due to massive loss of habitat due to deforestation in most of its range. Killing a Philippine eagle is punishable under Philippine law by 12 years in jail and heavy fines.

Task

Why Philipphine-Monkey Eating Eagle are  Endangered Species at this time?

What is the importance of  caring Philipphine-Monkey Eating Eagle ?

Where we commonly see the philippine eagle?

Process

Evaluation

Conclusion

Philippine eagle description

Kingdom Animalia
Phylum Chordata
Class Aves
Order Falconiformes
Family Accipitridae
Genus Pithecophaga (1)

The Philippine eagle (Pithecophaga jefferyi) is the world's largest eagle, and one of the most threatened raptors. The male and female Philippine eagle are similar in appearance, possessing a creamy white belly and underwing, whilst the upperparts are a rich chocolate-brown, with a paler edge (4). The long feathers of the head and nape form a distinctive, shaggy crest and are creamy-buff in colour with black streaks (5). Philippine eagle chicks have white down, and juveniles are similar in appearance to adults but have white margins to the feathers on the back and upperwing (6). The Philippine eagle has heavy, yellow legs with large, powerful claws (5), and the large, deep bill is a bluish-grey (6).

Also known as
great Philippine eagle, monkey-eating eagle.
Spanish
Aguila Comemonos, Aguila Monera.
Size
Length: 91 cm (2)
Wingspan: 2 m (2)
Weight
6.5 kg (2)

Philippine eagle biology

The Philippine eagle can live to between 30 and 60 years of age (2). It feeds mainly on flying lemurs, palm civets and monkeys, hence the alternative common name of 'monkey-eating eagle'. Other prey items include rats, snakes, flying squirrels, birds and bats (6) (7). Individuals hunt from perches and slowly move downhill from perch to perch before soaring back up the hill upon reaching the bottom (6). Philippine eagle pairs have been observed hunting together; one individual acts as a decoy, drawing the attention of a group of monkeys towards it while its partner executes a surprise attack from the rear (6). Pairs build an enormous nest high in the canopy, usually on an epiphytic fern; one egg is produced between October and December, and the chick is dependent on its parents for around a year (6).

Top

Philippine eagle range

This species is endemic to the Philippines and found on parts of the larger islands of Luzon, Samar, Leyte and Mindanao (2). The Philippine eagle was once widespread throughout these islands, and although the current population is unknown it is thought to number fewer than 250 mature individuals (5).

More »

Species with a similar range

Top

Philippine eagle habitat

The Philippine eagle inhabits remnant patches of primary dipterocarp forest (5) (6).

More »

Species found in a similar habitat

Top

Philippine eagle status

The Philippine eagle is classified as Critically Endangered (CR) on the IUCN Red List (1), and listed on Appendix I of CITES (3).

Credits