De geschiedenis van slavernij. Cédric, Rianne, Amber, Tycho.

Wij hebben een webquest over slavernij gemaakt. Wij gaan vertellen over: hoe de slaven leefden, hoe de slaven werkten, hoe de slaven leefstand met slaven. In dit verhaal ben jij in de ogen van de slaaf. Je gaat voorzeker hoe slaven leefden, hoe ze reisden, hoe ze werkten en hoe slaven werden verkocht en verhandeld.

Je vindt deze webquest vanuit de ogen van een slaaf. Je moet de problemen oplossen en ervoor zorgen dat de slaaf blijft leven. Je moet ook keuzes maken over andere aspecten van het verhaal te ontgrendelen. De slaaf heet Kembo maar hij heeft een slaven naam en die naam is  nummer:688. Er staat een W.I.C. logo op zijn rug gebrandmerkt. We beginnen met het begin van het verhaal voordat de slaaf werd gepakt en dus tot een slaaf werd gemaakt.

Ik was bessen aan verzamelen en aan het zoeken naar wild. Ik zag een wilde eend in de oasis in de buurt van ons kamp. Ik gooi de speer "SWOESH". De eend wordt doorboord door de speer. Ik trek aan het touw waar de speer aan vast zit.Afbeeldingsresultaat voor afrikaanse speer Ik neem de eend mee naar het dorp, maar vlak voordat ik bij het dorp aankom hoor ik mensen schreeuwen. 

Zal ik weg rennen? Of helpen in het dorp?

A. Wegrennen. Als je deze optie kiest, lees dan tekst 1.

B. Helpen. Als je deze optie kiest, lees dan tekst 2.

1. Ik hoorde hard geschreeuw. Ik ben erg bang en dus ren ik weg. Ik verstop me in de bosjes op 10 minuten lopen van het dorp. Het is diep in de nacht. Ik ben bang. Ik maak de eend klaar door hem te plukken en met het vuurtje die ik heb aangemaakt word hij warm. Ik hoor hyena's lachen in de achtergrond maar ik hoor ook iets anders! Ik hoor mensen stemmen en ze komen deze kant op. Ik verstop me in de bosjes om ervoor te zorgen dat ze me niet zien, maar het is al te laat. De mensen zien mijn vuurtje en komen mijn kant op. Ik probeer weg te rennen maar ze krijgen mij te pakken en ze slaan me neer met een rare stok. Alles word zwart.

2. Ik hoor de mensen uit mijn stam rennen en schreeuwen. Ik verstop mijn eend in de bosjes en ren met mijn speer het kamp in. Er lopen allemaal raar geklede  mannen. Ze nemen de vrouwen en jonge mannen mee. De mannen uit ons kamp die terug vechten vallen neer omdat ze worden geraakt door stenen die uit rare stokken komen. Ik probeer een van de raar geklede mannen aan te vallen maar een andere man slaat me neer. Alles word zwart.

Afbeeldingsresultaat voor Afrikaanse stam wordt overvallen door slavenhandelaren

Ik word wakker. Ik ben met heel veel andere mensen van stammen die ik niet ken. Ik hoor de mannen rare dingen zeggen maar sommige woorden versta ik een beetje. Ik versta driehoekige. Ik denk aan een driehoek. Ze praten ook over handel. Ik weet niet wat ze willen handelen maar ik zou zeker niet met die mensen willen handelen. Even later lig ik op een houten ding dat op het water vliegt. Ik lig onderin met heel veel andere mensen. Ik weet dat de leider van mijn stam ook hier ergens op de boot ligt. Ik weet alleen niet waar. Ik zag een rare tekening op de zijkant van de boot. Maar ik hoor de mensen ook zeggen dat ze de boot hadden gestolen. Ze zeggen dat in een taal die leek op de taal die mijn stam ook spreekt. Ik heb ooit gehoord dat de Nederlandse taal lijkt op mijn taal.Afbeeldingsresultaat voor britse vlag.    Tekening die Kembo zag.

Opdracht: Teken het logo van de W.I.C. Kembo zag dat logo op de boot staan en hij wil het onthouden omdat hij denkt dat het belangrijk word.

Kembo heeft een kaart gekregen van een van de andere bruine mensen op de boot. Ik wil naar mijn leider gaan zoeken maar daar komen die rare mannen weer. De mannen maken mijn handen en voeten aan elkaar vast en ik kan dus niet meer bewegen. 

Welke van de volgende ziekte komt het meeste voor?

A. Dysenterie

B. Scheurbuik

C. Pokken

Ik kom er achter dat mijn leider de meest voorkomende ziekte heeft. Hij gaat waarschijnlijk dood maar er is me verteld dat er nog veel meer mensen doodgaan op dit ding genaamd een schip. Ik wil graag weten hoe mijn leider zich voelt.Afbeeldingsresultaat voor scheurbuik

Welke symptomen heeft de Leider van de stam waar Kembo bij hoort?

A. Opgezwollen tandvlees, huidbloedingen, slap worden.

B. Uitslag, griep, vermoeidheid en zware koorts.

C. Ernstige diarree waarbij er slijm en bloed tussen zit.

De leider van Kembo kan niet meer genezen worden maar de mensen proberen hem nog in leven te houden omdat hij er sterk uitziet. Ze geven hem vruchten. Welke vruchten geven ze hem?

A. Sinaasappel.

B. Warme watermeloen.

C. Banaan met nootmuskaat.

D. Citroen.

Ik voel me nog goed. Ik krijg net genoeg te eten om in leven te blijven. Ik heb gehoord dat mijn leider is overleden en dat nog meer mensen uit mijn stam ziek zijn geworden. We zijn al heel lang op dit schip en mensen zijn eindelijk aan het zeggen dat we bijna aankomen. De reis heeft heel lang geduurd en de rare mannen met stokken hebben het de hele tijd over een plek genaamd New Amsterdam.