Η ΣΙΚΕΛΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Introduction

Καλώς ήλθατε στο μάθημα WebQuest για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Σε αυτό το μάθημα, θα εξερευνήσουμε Να κατανοήσουν οι μαθητές τις βασικές πτυχές του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.Χ.), εστιάζοντας στα κρίσιμα γεγονότα, τις στρατηγικές, τις προσωπικότητες και τις συνέπειες αυτού του καταστροφικού πολέμου. 

Task

Εκτέλεση:

  1. Ερευνήστε τις πληροφορίες σας σε αξιόπιστες πηγές και συγκεντρώστε τα δεδομένα σας.
  2. Δημιουργήστε ένα κείμενο με την ομάδα σας, που θα περιλαμβάνει τα σημαντικότερα στοιχεία που ανακαλύψατε και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις.
  3. Παρουσιάστε το κείμενό σας στο υπόλοιπο της τάξης.
Process

Ομάδα 1

Η εκστρατεία στη Σικελία.

Να ερευνήσει τον ρόλο του Αλκιβιάδη στην οργάνωση της εκστρατείας στη Σικελία και τις συνέπειές της.

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις

Όλους τους έπιασε μεγάλη επιθυμία να φύγουν στην εκστρατεία. Τους πιο ηλικιωμένους επειδή νόμιζαν ότι θα κατακτήσουν τη Σικελία ή ότι τουλάχιστον δεν διέτρεχαν κίνδυνο με τόσες μεγάλες δυνάμεις. Τους νεότερους επειδή είχαν την επιθυμία να δουν τον μακρινό αυτό τόπο και να τον γνωρίσουν, αλλά και επειδή ήταν βέβαιοι ότι θα γυρίσουν. Το πλήθος οι στρατιώτες επειδή θα έπαιρναν μισθούς αμέσως κι επειδή με την επέκταση της κυριαρχίας θα εξασφάλιζαν για πάντα τη μισθοφορία. Έτσι, εξαιτίας του γενικού ενθουσιασμού, ακόμη κι εκείνοι που διαφωνούσαν σώπαιναν, από φόβο μήπως, καταψηφίζοντας, θεωρηθούν κακοί πατριώτες.

Θουκυδίδης, Ιστορία, Ζ, 24 (μετ. Άγγ. Βλάχου)

 

 

 

 

Ομάδα 2

Η πολιτική κρίση στην Αθήνα

Να ερευνήσει τις συνέπειες της πολιτικής κρίσης στην Αθήνα και την απομόνωση της πόλης από τη θάλασσα και την ξηρά.

 

ΤΑ ΠΕΡΣΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Τότε ο Κύρος είπε ότι ο πατέρας του τα ίδια του είχε παραγγείλει και ο ίδιος δεν είχε διαφορετική γνώμη, αλλά θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, κι ότι ήλθε φέρνοντας μαζί του πεντακόσια τάλαντα. Είπε ότι, όταν τούτα ξοδευτούν, θα δαπανήσει και τα δικά του, όσα του είχε δώσει ο πατέρας του. Και πάλι, αν και τούτα δεν είναι αρκετά, θα κομματιάσει τον ασημένιο και χρυσό θρόνο, πάνω στον οποίο καθόταν. Οι άλλοι επαίνεσαν τα λόγια του και τον προέτρεψαν να υποσχεθεί σε κάθε ναύτη μία αττική δραχμή, υποδεικνύοντας ότι, αν χορηγηθεί ο μισθός τούτος, οι ναύτες των Αθηναίων θα εγκαταλείψουν τα πλοία τους, κι έτσι θα δαπανήσει λιγότερα χρήματα. Εκείνος είπε πως ήταν σωστός ο λόγος τους, αλλά ότι δεν μπορούσε να κάνει άλλο, απ’ όσα του είχε ορίσει ο βασιλιάς.

Ξενοφών, Ελληνικά, Α, V, 3-5 (μετ. Λ. Παπαγεωργίου)

 

 

Ομάδα 4

Η σύναψη της ειρήνης

Είστε ιστορικός αναλυτής και τους όρους της ειρήνης μεταξύ Αθηνών και Σπαρτιατών και τις συνέπειές της για την Αθήνα.

Evaluation

ΚΟΥΙΖ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

https://quizizz.com/join?gc=68436332 

Conclusion

 

ΠΡΟΣΔΩΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • Να κατανοήσουν οι μαθητές τις βασικές πτυχές του Πελοποννησιακού Πολέμου
  • Να εστιάσουν στα κρίσιμα γεγονότα, στις στρατηγικές, στις προσωπικότητες
  • Να κατανοήσουν τις επακόλουθες συνέπειες αυτού του καταστροφικού πολέμου.